RSS

Kapal

Hari ni aku balik dr kuliah dgn langkah longlai sambil menyayi dlm hati lagu 'Ketika Cinta Bertasbih'. Saat tu, fikiran aku merewang ke Taman Syurga Cinta yg aku cipta sendiri. Menyanyi riang sambil ditemani putera idaman. Ya Allah, alangkah bahagianya aku.
Ok. Enough Hasnila. Stop dreaming! Pakwe pon xde, putera idaman konon... :D

Aku dgn semena-menanya tersenyum sendiri sambil menggelengkan kepala. Mesti budak yg dok kt sebelah aku td dlm bas td kata "Gilo po dak nih? Sengeh sorg2..."
Hahah..biar la. Asal aku happy. Ye x?

Aku malas makan lunch hari ni. Saje, xde mood nk makan pon. Aku terus balik bilik.

Eh, ada rambutan la...Apa lg? Aku bedal sampai 10 biji ada kot. Sambil2 tu aku tgk keliling. Apa lg yg aku kne settlekan sebelum aku mulakan aktiviti wajibku ya? Lantai...cun lg. Aku dh sapu semalam. Cadar & sampul bantal...baru ditukar pagi td. Atas meja...semua dh disusun rapi. Hurm, apa lg?

Tiba2 mata aku terpandang baldi merah. Mak aii...dh penuh kot! Terpaksalah aku mencucinya 'hari ni' jugak. - Saje aku tekankan 'hari ni' sebab nanti takut aku delaykan lg jadual mencucinya. Tapi sekali lg....MALASNYA! "Ha, senang2 aku mesinkan je la". Bagus x idea tu? Aku mula menyelongkar duit syiling 50 sen dlm beg duitku & cukupkan sampai 3 ringgit. Nasib baik ada. Kalau x...terpaksalah aku memerah keringat mencucinya secara manual. ;)

Dan tiba2 jugak (bape banyak tiba2 la aku ni) handphone aku berdering. Nombor x dikenali. Dr Perak.

"Hello. Assalammualaikum"

"Waalaikumsalam. Kakak, yg Ina punya borang permohonan SBP tu dh isi ke?"

Kakak? Borang permohonan SBP? Sapekah?

"Ayah ek?"

"Ye la..ayah ni. Ingat Iqram Dinzly ke?"

Terburai gelak aku kat situ jugak. Teringat kat perbincangan aku dgn ibu tempoh hari.

******************************



"Ibu x nak yg mcm Iqram Dinzly. Ibu nk yg biasa2 je. Asalkan ada agama, bertanggungjawab & penyayang"

Speechless. Tapi dlm hati..."Yeehaa..dpt green light!" Senget.

******************************



"Oh yg tu sume dh settle dh, yah. Tinggal nk print je..."

"Ha...pe lg printkan la"

"Camne nak printkan? Nak bagi lg. Kitorg balik lg 2 minggu. Borang ni kene submit sebelum 15 Oktober"

"Kalau mcm tu send kat ayah. Nanti ayah printkan"

"Ok. Ayah online YM tau. Org bagi sekarang"

"Alamak! Mcm mana ye?"

Alamatnya terpaksalah aku buka kelas tuisyen dlm handphone ni. Masuk ni dh 4 kali kot aku ajar ayah guna YM. Ayah...ayah...(sambil geleng kepala). Kalau bab2 komputer ni lemah sikit. Cuba tanya bab kapal. Maksud aku enjin kapal. Hebat!

******************************



Kapal? Sangat merinduinya. Dh lama aku x tengok kapal. Kalau la aku boleh apply jadi kelasi kapal...haish!

"Has, kalau ada dolfin nanti, saya akan jerit nama Has kuat2 ye..."

"Tanda penghormatan saya kt Has yg suke belayar"

Wah, sangat terharu! At least ada jugak org yg tengah belayar ingat kat aku. Cewah!

Di PUO dulu, ramai jugak student perkapalan yg aku kenal. Aku kenal dgn diorg pon waktu aku sem 6. Itu pon waktu aku join JPP PUO. Antaranya, a.Dzarul (exco Biro Jabatan Kejuruteraan Perkapalan) & Din (NYDP I).

Pada aku, diorg sgt komited dgn kerja. Paling penting, bila bersembang, ada je input yg berguna dikongsi bersama. Tapi once dh masuk air...memang basah la. Biasa la budak2 nakal yg penuh dgn misi. Bak kata aku & a.Dzarul... "Eh, ni rahsia kitorg. Mana boleh bgtau". ;)

Rindunya dgn diorg! Selain sahabat2 yg lain (k.Huda, Hayus, Mila & Khairul) diorg banyak bagi support pada waktu2 aku diuji Sang Pencipta....Eh, sori korg! Aku ter-emo.huhuh.....

Alhamdulillah...a.Dzarul & Din sekarang ni dh 5 bulan diorg bekerja di lautan yg luas. Itulah cita2 diorg - Marine Engineer. Oh ya! aku paling suka baca motto JKP.




# Aku paling suka yg "Excellent in my profession is my goal"


Sebenarnya kalau aku rasa sedih, aku suka tengok kapal & laut. That` s why ada kapal 'dekat' dgn aku sekarang ni. X caya?




# Nampak x?



# Close up sikit...Ha..sekarang nampak x? ;)


* Ayah aku bekas anggota TLDM yg sgt memahami & penyayang.

*Semoga aku cepat bertemu dgn 'Fahriku'

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 ulasan:

Are-chik berkata...

ude!!!!
cantik sangat..tulis ar ttg segalanyer apa ude lakukan n hadapi... At least ble ude tulis, org leh baca... uhuuh..leh tahu perkembangan ude...
tulis lagi tau...
btw, thank for mention my name here... u alway in my heart..
love u more..!!!

AUNI AFIQAH berkata...

HOHO...saya lah auni yang comel...hehhehe...kenapa close up katil anda sahaja..rasanya katil saya lagi kemas...kah kah...
saya faham perasan anda...
saya suka kapal terbang...

HasNiLa JasNi berkata...

acik : insyaAllah...doakan ude sentiasa diberi kesempatan dan point utk menulis di sini.

btw, thanks krn sudi meluangkan masa di sini.

i love u too! :)

HasNiLa JasNi berkata...

auni : nnt k.has wat cite pasal katil kmu plak ye...:D

trma ksh krn memahamiku wahai room mateku yg comel.

UstazCahaya berkata...

Salam..

Rasa macam baca intro novel je dik.. Hehe. Saya doa, suatu hari nanti boleh baca novel dari kamu.. sebuah karya Hasnila Jasni, amin;-)

* bilik mencerminkan peribadi pemilik bilik itu.. ;-)

HasNiLa JasNi berkata...

Ustz:
wasalam...

amin Ya Rabb! smoga dimakbulkan.
dulu waktu zaman sekolah, sya suka menulis cerpen. lps tu bg kwn2 baca. kalau muzik skrg org pggl muzik indie...agaknya cerpen sya tu dipanggil cerpen indie kot. ;)

btw,trima ksh atas sokongannya, ustz.

*bilik sya bilik biasa2 je ustz. bilik student.heheh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails